Gosskörens Julkonserter

Göteborgs Gosskör avslutar ett händelserikt år med sin traditionella, stämningsfulla julkonsert. Under hösten har körens gossar förgyllt Stadsteaterns uppsättning av Shakespeares ”Lika för Lika” med skönsång. Till julkonserten bjuder kören på både medeltida klanger, engelska carols och klassiska julsånger. Himmelska röster klingar under jordiska valv i tusenårig tradition. Orgelfyrverkeri bjuds av årets organist professor Johannes Landgren och solist är operasångaren Lars Martinsson, basbaryton. Hallelujakören som sing-a-long avslutar. Gosskörens egen Vulkaniska Flickkör medverkar med egna sånger, bl a ur Brittens vackra ”A Ceremony of Carols”. Flickornas makalöst vackra, sagolika luciatåg för mångas tankar till skimrande ljusalver i vintertid!
Välkommen att njuta av julmusik tillsammans med Göteborgs Gosskör!

Göteborgs Gosskör gör succé på Stadsteatern

GÖTEBORGS GOSSKÖR GÖR SUCCÉ I STADSTEATERNS UPPSÄTTNING AV SHAKESPEARES LIKA FÖR LIKA.

 

Bild: Ola Kjelbye /Göteborgs stadsteater

Fredagen den 7/9 var det premiär på Göteborgs Stadsteaters stora scenuppsättning för året, Lika för Lika. Göteborgs Gosskör gör succé !

Lite pressklipp från premiären:

Förtöjningen till Shakespeares tid står Göteborgs gosskör för. En skönsjungande skara pojkar i tidstrogna puffbyxor skapar med sin närvaro, men förstås även musik av Thomas Morley och andra renässanskompositörer, en kontrapunkt av oskuld i det skrupelfria spel som utvecklas.
Göteborgs Posten 2012-09-08

Ett smått genialt drag är att låta Göteborgs Gosskör framföra all musik och dessutom agera statister i föreställningen. Dessa ”Wiener Sängerknaben” ger perspektiv vad som är oskuld i ”Lika för Lika”, inte minst i den roliga slutscenen som inte bör avslöja här.
Dagens Nyheter 2012-09-09

Det är förbaskat roligt, och det blir inte sämre av Rambergs långsamma, klassiska Dramaten-diktion: han smakar på replikerna innan han fäller dem, och de befinnes vara delikatesser allihop.
Och vad blir det av den genuspolitiska diskussionen? Jo, Theorell sammanfattar den fullkomligt genialt i slutscenen då Göteborgs gosskör, som framfört något halvdussin elisabetanska sånger från luckor i fonden under föreställningens gång, rusar in på scenen och…tja, det vore synd att avslöja. Men tro mig, det är välfunnet – Shakespeare kunde inte ha gjort det bättre i tjugoförsta århundradet.
GT/Expressen 2012-09-09

Energin flödar under den tre timmar långa föreställningen och inte för ett ögonblick har man tråkigt. Magdalena Åberg har skapat ett scenrum i form av en stålgrå låda, där väggarna klottrats ned med nyckelord och stadens namn lyser i neon. Männen bär moderna kostymer, medan Göteborgs gosskör med sina renässansdräkter länkar samman då och nu. Gråskalan bryts av munkens svarta kåpa och kvinnornas vita dräkter, i detta spel med idel motsatser; mellan manligt och kvinnligt, högt och lågt.
SvD 2012-09-11

Kontrasten mellan den ljuva gosskören i renässans-knickers och moderna män i stel kostym är snygg, och den klassiskt knastrande dialogen bryts effektivt emot betongväggar med sprejade nyckelord.
nummer.se – teaternyheter på nätet 2012-09-11